Δημόσιο: Επανεξέταση επιδομάτων επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας

Συνολικός επανασχεδιασμός των κριτηρίων χορήγησης των επιδομάτων προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο. Συστήνεται επιτροπή που θα κρίνει πού δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος. Χωρίς ανατροπές οι αλλαγές στο επίδομα παιδιών και στη ρύθμιση για τις απεργίες.

  • Ρούλα Σαλούρου
    Ρούλα Σαλούρου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τον συνολικό επανασχεδιασμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, που αφορά δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως εργαζόμενους σε ΟΤΑ στον τομέα καθαριότητας και στα νοσοκομεία, περιλαμβάνει το άρθρο 396 του πολυνομοσχεδίου.

Αναλυτικά, εκτός από τις δεδομένες αλλαγές στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία και το νέο επίδομα τέκνου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Έργο της επιτροπής είναι:

α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,

β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,

γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν,

δ) η διαβάθμιση των υπαγόμενων ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας ανάλογα με τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, είναι η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Υγείας, η οποία θα στηρίζεται στο οριστικό πόρισμα της επιτροπής. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα χρόνο από τη σύστασή της, η επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα, στο οποίο θα καθορίζονται από το μηδέν, οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος. Μετά την έκδοσή της όμως, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει κατά τρόπο διαφορετικό το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Χωρίς ανατροπές οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού

Όσο για το επίδομα παιδιού, όπως αποκάλυψε το Εuro2day.gr, προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής: έως 6.000 ευρώ, από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:

α) εβδομήντα ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:
α) σαράντα δύο ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:
α) είκοσι οκτώ ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ορίζεται ακόμη ότι το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλο άρθρο (210), ξεκαθαρίζεται ότι ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να δίνει δάνεια ή οποιασδήποτε μορφής εγγύηση ή ασφάλεια σε Φορείς ιδιωτικού δικαίου με ή χωρίς νομική προσωπικότητα.

Σε ό,τι αφορά τις απεργίες, προβλέπεται ότι ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια - επιχειρησιακά σωματεία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.


πηγή:euro2day.gr
Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας